TW - Thijs Doorenbosch
Nov 12, 2024
Computers die werken met licht: dat klinkt nog erg futuristisch. Toch ziet de overheid de ontwikkeling van geïntegreerde fotonica en optische systemen als een van de sleuteltechnologieën voor de Nederlandse economie. Waarom werkt licht eigenlijk efficiënter dan elektriciteit? En wat kun je ermee?
Great article by Thijs Doorenbosch on photonics in The Netherlands - Dutch only
De computers en veel sensoren die we nu kennen, werken met elektronen. Maar licht, of liever fotonen, krijgen steeds vaker een rol in computersystemen. Verliep de communicatie tussen computers decennialang door elektriciteitsdraadjes, nu zie je dat glasvezel die rol al grotendeels heeft overgenomen. Een laser zet een elektrisch signaal om in fotonen en stuurt ze door een glasvezel. Aan de andere kant zet een lichtgevoelige chip ze weer om in een elektrisch signaal.
[...]
Meer toepassingen van fotonica
In Nederland wordt ook op andere deelgebieden dan geïntegreerde fotonische chips, gewerkt aan praktische toepassingen van fotonica, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van externe lasers. Cees Links is CEO van SuperLight Photonics dat de eerste draagbare breedbandlaser maakt. “In 1960 pas werden de eerste lasers uitgevonden. Ik denk dat wij nu in onze samenleving nauwelijks beseffen hoeveel lasers overal worden gebruikt.” Hij noemt als voorbeeld de scanner voor lege flessen in de supermarkt, alle barcodelezers en apparatuur om iets heel precies aan te wijzen of te meten zoals bij inwendig medisch onderzoek. Maar je kunt ook lassen met hoogvermogen-lasers. Links: “Alle huidige lasers zijn monochroom [creëren maar één kleur licht, red]. Als je witte lasers ziet, komt dat doordat verschillende kleuren laserlicht worden gecombineerd.” De behoefte groeit aan lasers die meer kleuren licht tegelijk kunnen produceren, bijvoorbeeld voor medische diagnostiek en industriële toepassingen als kwaliteitsmetingen. Er bestaan al langer dergelijke breedbandlasers maar dat zijn logge apparaten die na verplaatsing eerst opnieuw gekalibreerd moeten worden, legt Links uit. Een uitvinding van Haider Zia tijdens zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Twente maakt het nu voor SuperLight Photonics mogelijk een breedbandlaser te maken ter grootte van een pak melk.
[...]
Source TW.nl
Full article: